Onderzoek naar ongewenste voorspelbaarheid in theorie-examens ADR-basiscertificaat, Klein Vaarbewijs 1 en 2 en Wegvervoer Goederen Deel 1

Periodiek laat de divisie CCV van het CBR haar theorie-examens toetsten op ongewenste voorspelbaarheid in de examenvragen.

In het meest recente onderzoek heeft RCEC, Research Center voor Examinering en Certificering, duizenden vragen geanalyseerd van de examens voor ADR-basiscertificaat, Klein Vaarbewijs 1 en 2 en Wegvervoer Goederen Deel 1.

Het doel van dit onderzoek was om ongewenste voorspelbaarheden in de vragen op te sporen. Er is sprake van ongewenste voorspelbaarheid als kandidaten in staat zijn om het juiste antwoord te voorspellen zonder de vraag te begrijpen. Omdat grote examenbanken regelmatig worden aangepast of uitgebreid is het wenselijk om systematisch onderzoek te doen naar (ongewenste) voorspelbaarheid.

Uit het onderzoek blijkt dat kandidaten veel voorspelbaarheden niet zullen tegenkomen bij het maken van een theorie-examen. En op basis van enkele voorspelbaarheden zijn de theorie-examens niet zonder kennis, met een voldoende resultaat, af te leggen.

Voor meer informatie, zie het nieuwsbericht op de website van het CBR.